Updates en Nieuws van Assurantiesite.nl

Winterbanden en sneeuwkettingen

Ga je op weg gaat naar een wintersportbestemming, dan moet jouw auto voorbereid zijn voor de weersomstandigheden. Dit betekent dat je winterbanden onder de auto moet hebben als je door Duitsland rijdt. Daarnaast moeten auto’s ook beschikken over een winteruitrusting.

Wat is een winteruitrusting?

Een winteruitrusting bestaat uit winterbanden, voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers. Deze regel geldt dus ook voor Nederlandse auto’s die in Duitsland rijden. Een deken meenemen is geen verplichting, maar dat raden wij wel aan.

Winterse omstandigheden

Als winterse omstandigheden dat vereisen, is het gebruik van winterbanden verplicht. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s en campers. Voor motoren geldt de winterbandenplicht niet. Onder winterse omstandigheden verstaan we: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijsvorming of rijpvorming. Deze omstandigheden kunnen ook voorkomen voor of na het winterseizoen. Je doet er daarom verstandig aan om in de koude maanden het weerbericht goed in de gaten te houden.

Winterbanden met M+S en Alpine-symbool

De banden moeten behalve het keurmerk M+S, óók een Alpine-symbool in de vorm van een berg met sneeuwvlokje hebben. Er geldt nog wel een overgangsperiode tot september 2024 voor oudere winterbanden. Winterbanden die nu worden aangeschaft, moeten al wel voorzien zijn van het Alpine-symbool. Winterbanden moeten volgens de wet een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.

Maximumsnelheid

Wanneer er winterbanden zijn gemonteerd, moet je als bestuurder je aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker aangebracht worden met daarop de maximumsnelheid van de banden.

Boete

Als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt, riskeer je een boete. Maar als je bovendien een verkeersopstopping veroorzaakt omdat de zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek, kan de boete hoger zijn. Als je een ongeval veroorzaakt, kan het niet monteren van winterbanden worden gezien als grove nalatigheid.

Sneeuwkettingen en verkeersborden

In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. Als sneeuwkettingen verplicht worden gesteld met een verkeersbord, mag je in plaats van metalen sneeuwkettingen ook sneeuwkettingen van kunststof of sneeuwsokken gebruiken, mits deze voldoen aan de Europese norm.

Regelgeving rondom sneeuwkettingen

Staat er geen sneeuwkettingenbord, maar is de weg (grotendeels) met sneeuw of ijs bedekt? Dan is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken. Het is echter verboden met sneeuwkettingen te rijden als er geen ijs of sneeuw op de weg aanwezig is omdat het wegdek dan beschadigd kan raken. Sneeuwkettingen moeten in ieder geval op de aangedreven wielen worden gemonteerd, als ze worden gebruikt. Er geldt een maximumsnelheid 50 km per uur als je op sneeuwkettingen rijdt.

Pechhulp Verzekering

Hoe goed je ook voorbereid bent op jouw wintersportvakantie, er kan altijd iets onverwachts gebeuren onderweg. Daarom adviseren wij jou om een Pechhulp Verzekering af te sluiten van Allianz Global Assistance. Dan helpt de verzekeraar jou weer snel op weg. Meer informatie over onze Pechhulp Verzekering is te vinden onze website Assurantiesite.nl.