Schadevrije jaren

Schadevrije jaren bouw je op bij een verzekering, als je schadevrij rijdt. Rij je een jaar lang zonder schade dan heb je een schadevrije jaar opgebouwd.

Aantonen van schade vrij rijden.
Het systeem is al tientallen jaren hetzelfde maar ondanks dat is er veel onduidelijkheid over de opbouw en het gebruik van schadevrije jaren. Hieronder zetten wij alles even op een rij. Mis je was in dit overzicht of is het niet duidelijk, laat het ons dan weten.

  1. Schadevrije jaren worden per verzekering opgebouwd. (Dus per voertuig)
  2. Schadevrije jaren kunnen alleen overgedragen worden als je ergens anders een verzekering hebt beëindigd. Je ontvangt dan een royementsverklaring met daarop het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Deze verklaring kan worden ingeleverd bij een nieuwe verzekeraar.
  3. Zijn je schadevrije jaren al in gebruik op een verzekering (bijvoorbeeld een autoverzekering) en je sluit een nieuwe verzekering af voor (bijvoorbeeld een bromfiets) dan begin je bij de 2e verzekering gewoon weer met  0 schadevrije jaren
  4. Het combineren van verzekeringen levert vaak extra korting op. Vaak krijg je op de 2e verzekering dezelfde korting als op de 1e verzekering. Let op: dezelfde korting is iets anders dan schade vrije jaren! Voor deze kortingen kun je beter contact met ons opnemen want internet biedt hiervoor vaak geen goede oplossing.
  5. Schadevrije jaren moeten altijd worden aangetoond. Alleen aantoonbare schade vrije jaren worden overgenomen door een nieuwe verzekeraar. Aantonen van schadevrije jaren kan op de volgende manieren:
    1. Roy-data. Sinds 1 september 2007 is er een centrale database waarin de verzekeraars het aantal jaren, die je hebt opgebouwd, worden geregistreerd. Als je van verzekeraar over stapt dan kan de nieuwe verzekeraar via Roy-data het aantal schadevrije jaren snel controleren.
    2. Royementsverklaring. Voor de invoering van Roy-data ontving je bij het beëindigen van een verzekering, een royementsverklaring met daarop jouw opgebouwde schadevrije jaren. Een royementsverklaring is een waarde document die een verzekeraar maar 1 keer verstrekt. Een royementsverklaring is normaal gesproken maar 1 jaar geldig. Sommige verzekeraars accepteren ook royementsverklaring die ouder zijn.
    3. Leaseverklaring. Heb je in een leaseauto gereden, dan kan je vaak een leaseverklaring krijgen. Op de leaseverklaring staat hoe lang je schadevrije hebt gereden. Deze leaseverklaring kan je inleveren bij je nieuwe verzekeraar.
    4. Werkgeversverklaring. Een werkgeversverklaring wordt bijna nooit geaccepteerd. Vraag daarom altijd naar een verklaring die afgegeven wordt door de betreffende verzekeraar. Je moet dan wel de enige bestuurder geweest zijn. Het is overigens aan de nieuwe verzekeraar om te bepalen of hij een werkgeversverklaring wil accepteren.

Schadevrije jaren en schade
Als je een schade door eigen schuld hebt en je claimt de schade, dan wordt je gekort in het aantal schade vrije jaren. Vrijwel alle verzekeraars trekken 5 jaar af van je schade vrije jaren. Ook niet verhaalbare casco schades kunnen van invloed zijn. Je kan dus negatief uitkomen.

Schadevrije jaren en de bromfietsverzekering

De bromfietsverzekering is nog een beetje achtergesteld. Niet alle verzekeraars passen korting door schadevrij rijden toe, een voorbeeld hiervan is Reaal verzekeringen. verder worden de schade vrije jaren van de bromfietsverzekering niet bijgehouden in roy-data. Bij beëindiging ontvang je een verklaring van schadevrije jaren. Bewaar deze dus goed. Veel verzekeraars willen deze jaren NIET toepassen op een auto- of motorverzekering. Wij hebben hiervoor speciale regelingen kunnen treffen.

Van brommer naar auto of motor
Stap je over van bromfiets naar auto of motor, kijk dan ook even op de volgende pagina:
Schadevrije jaren bromfiets verzekering meenemen

Bereken je verzekering met schade vrije jaren
Autoverzekering vergelijken/
Brommerverzekering vergelijken