Zonder winterbanden wordt de verzekeringsuitkering gekort

Zonder winterbanden wordt de verzekeringsuitkering gekort

De Duitse verzekeraars en rechters zijn het met elkaar eens. Een automobilist die zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval, tijdens winterse omstandigheden, moet voor een flink deel van de kosten zelf opdraaien. Een chauffeur zonder winterbanden kan nalatigheid worden verweten en dat komt tot uitdrukking in de verzekeringsuitkering.

Een verplichting om met winterbanden te rijden, is er nog altijd niet in Duitsland. Politie en justitie gaan voor de boetes en veroordelingen uit van de winterse omstandigheden op dat moment.

Met zomerbanden rijden tijdens sneeuwval staat gelijk aan grove nalatigheid, stelt een vertegenwoordiger van de afdeling Verzekeringsrecht van de Duitse advocatenvereniging. De casco verzekeraar staat in zo’n geval volledig in zijn recht te korten op de verzekeringsuitkering.

Het Oberlandesgericht in Frankfurt heeft al eens een klacht voor een volledige afwijzing door een verzekeringsmaatschappij afgewezen. Op basis van het nieuwe verzekeringsrecht moet er altijd een percentage van de schade worden uitgekeerd. Het deel dat uitgekeerd wordt, is afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval. Ook automobilisten die buiten hun schuld op zomerbanden betrokken raken bij een ongeval in de winter, moeten een korting op de uitkering vrezen. Als de schade met winterbanden voorkomen of beperkt had kunnen worden, zullen zij ook voor een deel eigen schuld toegewezen krijgen.

Bron: AM nieuws
23-11-2011