Updates en Nieuws van Assurantiesite.nl

Waarschuwing verzekeringsplicht. Zero Tolerance RDW

Waarschuwing verzekeringsplicht. Zero Tolerance RDW

Al in eerdere nieuwsbrieven hebben wij aandacht besteed aan de verzekeringsplicht. Iedere motorvoertuig moet volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen een WA verzekering hebben. Op het moment dat je een kenteken op uw naam heeft staan, dan moet je dat kenteken WA verzekeren. De Rijksdienst voor Wegverkeer controleert deze verzekeringsplicht.

Iedere verzekeringsmaatschappij meldt de verzekeringsgegevens door aan de RDW. Op het moment dat je bijvoorbeeld geen premie betaald, dan is de RDW op de hoogte dat je geen verzekeringsdekking meer heeft. Het maakt voor de RDW ook niet uit of je met het de brommer, auto, motor of andere motorvoertuig nooit meer op de openbare weg komt. Zolang je het kenteken actief op uw naam heeft staan, dan moet je er een verzekering bij hebben.

Inmiddels is het controleren van de verzekeringsplicht door de RDW volledig geautomatiseerd. Bent je niet verzekerd, dan krijg je de bekeuring van ongeveer € 380,- thuis gestuurd.

Wat kunt je doen om geen problemen te krijgen met de RDW.

  • Zorg voor een WA verzekering zodra je het kenteken op uw naam krijgt.
  • Zorg er voor dat je de premie op tijd betaalt. Ook gedurende de looptijd van de verzekering.
  • Zorg bij particuliere verkoop, dat het kenteken op het postkantoor wordt overgeschreven. Je ontvangt dan een vrijwaringsbewijs. Hiermee eindigt de verzekeringsplicht.
  • Verkoopt je via een dealer, dan krijg je van de dealer het vrijwaringsbewijs. Hiermee eindigt de verzekeringsplicht.
  • Wordt het motorvoertuig niet meer gebruikt, kun je het kenteken schorsen op het postkantoor of via RDW. Je ontvangt dan een schorsingsbewijs. De schorsing is één jaar geldig. Na een jaar moet je het kenteken weer verzekeren of je moet het kenteken opnieuw gaan schorsen.
  • Je kunt het motorvoertuig laten slopen. Je ontvangt dan van het sloopbedrijf een vrijwaringsbewijs.
  • Je kunt het kenteken laten vernietigen door de RDW, zie www.rdw.nl.

Wil je een verzekering voor uw motorvoertuig berekenen en of afsluiten, ga dan dan naar: autoverzekering vergelijken.

04-11-2011