Quad als landbouw voertuig gebruiken

Steeds vaker krijgen wij het verzoek om een quad als landbouw voertuig gebruiken en te verzekeren. Graag willen wij hierover een nadere uitleg geven.

Wil je direct een offerte aanvragen, ga dan naar de pagina offerte-quadverzekering-trikeverzekering-buggyverzekering

Quad als landbouwvoertuig
Wil je een quad als landbouwvoertuig gebruiken (dus zonder kenteken of met landbouwkenteken), dan moet je aannemelijk kunnen maken dat je een landbouwer of agrariër bent of loonbedrijf hebt. Rij je langere stukken dan 10 km op de openbare weg, dan wordt het al heel moeilijk om aannemelijk te maken dat je als landbouwer aan de gang bent. Zo zie je dus dat er al snel een grijs gebied is.

Andere motorrijtuigen
Wil je andere motorrijtuigen (auto, bestelauto, vrachtwagen) terug brengen naar een beperkte snelheid en verzekeren, dan gelden er andere regels:

Verbod
Het is in Nederland niet zomaar toegestaan om een motorrijtuig te gebruiken als een landbouwvoertuig of als een motorrijtuig met beperkte snelheid op de openbare weg.

Keuring
Om te kijken of een voertuig voldoet aan de definitie van een ‘motorrijtuig met beperkte snelheid’ ook wel ‘mmbs’, moet je het motorrijtuig laten keuren bij een RDW-keuringsstation.

Om een motorrijtuig te gebruiken als motorrijtuig met beperkte snelheid op de openbare weg dan moet het voertuig aan enkele voorwaarden voldoen. Voldoet het voertuig hieraan dan krijg je van het keuringsstation een bewijs van goedkeuring. Het eerder afgegeven kentekenbewijs en de kentekenplaten worden ingenomen.

Verzekeraars niet happig
Verzekeraars trekken zich steeds meer terug bij het verzekeren van dit soort voertuigen. Dit komt door de hoeveelheid ongelukken die ermee gebeuren. Voor een quad als landbouwvoertuig hebben we wel mogelijkheden, maar dat moet het gebruik hier ook naar zijn. Denk hierbij aan de schapen verzorgen in een weiland verderop, of het beheren van een bos.

Verzekeren van landbouw quad
Wens je een offerte te ontvangen voor een quad als landbouw voertuig? Ga dan naar offerte-quadverzekering-trikeverzekering-buggyverzekering